športtok-logo-light-blue-removebg-preview

športtok.tv je medijska postaja s komentarji in športnimi prenosi v živo. Vzpostavili smo že odbojka.tv in beachvolley.tv, vzpostavljamo medijsko pokritost za športne panožne zveze, športna društva in klube ter organizatorje tekmovanj.

Na spletnem mestu gostimo tudi klube, Ljutomer Volley, odbojkarski klub v ponovni aktivaciji, in projekte pri katerih sodelujemo, kot so Jankov.memorial, veliki mednarodni odbojkarski turnir in Noli Oblivisci Me, forum o demenci.

041 730 882 marko@savic.cc
Italija-Francija-cetrtfinale-Michieletto-napada-dvojni-blok-Ngapeth

Komentar: Italija – Francija

Prvo četrtfinalno srečanje svetovnega prvenstva odbojkarskih velesil, Italije in Francije, so bolje začeli odbojkarji Italije. Tudi igra odbojkarjev Italije je delovala bolje, na prvem tempo alma in na drugem tempu na anteni običajno hitri maks. Po začetnem zaostanku je Clevenot, z as servisom, ko se je žoga od mreže odbila v igrišče uspel izenačiti na 13. točki. Odbojkarji Italije so hitro vrnili vodstvo, z novo brejk točko, z blokom ob anteni.

Do konca niza odbojkarji Italije vodstva niso uspeli zadržati. Preveč je bilo napak na servisu, tako je recimo Romanò drugič zapored, ko je prišel na servis, le-tega zgrešil. Na drugi strani so odbojkarji Francije dobili mogoče ključno dolgo točko za vodstvo z dvema točkama razlike pri 21:23. Odbojkarji Italije se niso vdali, Michieletto je zelo dobro odserviral, Ngapeth se je ob udarcu dotaknil mreže in izid je bil ponovno izenačen na 24. točki prvega niza, potem ko je tudi Brizard grešil na servisu. A tudi odbojkarji Italije grešijo na servisu, skupaj devet napak na servisu v prvem nizu. To je bilo vabilo za Ngapetha, ki je pritisnil močan servis, podajalec reprezentance Italije Giannelli se je znašel v težavah in sploh ni uspel podati, tako da je prvi niz osvojila reprezentanca Francije.

V drugem nizu zrcalna slika prvega niza tega polfinala. Odbojkarji Italije so povedli takoj na začetku na lasten servis. Prvo izenačenje smo videli potem na sedmi točki, ko je podajalec Francije, Brizard, blokiral tempo Italije, prvi tempo alma napad s strani tempaša in blokerja, Galassija. Točko za točko so si izmenjevali odbojkarji obeh ekip, vse do 18:16, ko je bil podajalec Francije, Brizard, pri poskusu zaključevanja druge žoge bil predolg in je to pomenilo dve pomembni točki prednosti za reprezentanco Italije. V zaključku niza so odbojkarji Italije tudi bolje servirali, tako so recimo dosegli brejk točko na 22, za vodstvo s tremi točkami, ob servisu podajalca Giannellija. Potem še napadalec za Francijo, Clevenot, greši ob zaključevanju napada, z dotikom žoge v anteno in to je pomenilo že štiri točke prednosti, s 23:19, tako da so odbojkarji Italije brez večjih težav osvojili drugi, s 25:21.

Tudi tretji niz so bolje začeli odbojkarji Italije. Videli smo, tudi gledano z vidika končnega izidi niza, zrcalno sliko prvega niza. Na dobri polovici niza so odbojkarji Italije vodili že za tri točke, tudi po zaslugi video preverjanja, pri 14:11, ko se je izkazalo, da je pri potiskanju žoge v blok, korektor Francije, Patry, imel zadnji dotik. Potem je pri zaostanku treh točk, v končnici tretjega niza, Ngapeth odserviral štiri izjemne servise, ki so omogočili štiri ključne točke tretjega niza in šele video preverjanje Italije očitno predolgega zaključevanja napada Michieletta, sicer neuspešno, je niz servisov Ngapetha, zaustavilo. Zelo dobra taktična poteza selektorja Italije, de Giorgija, a to vseeno ni bilo dovolj. Tudi standardna menjava na servisu, ko je vstopil drugi podajalec, Sbertoli namesto blokerja Galassija, ni pomagala. Tudi poskus prvega podajalca, Giannellija, s padajočim servisom ni pomagal in tako je reprezentanca Francije povedla z 2:1 v nizih.

Četrti niz so ponovno bolje začeli odbojkarji Italije, tokrat tudi z as skok servisom blokerja Galassija. Na osem sta bili reprezentanci ponovno izenačeni, potem ko so odbojkarji Italije skoraj čudežno preprečili brejk točko odbojkarjem Francije.

Ravno v tem trenutku, so košarkarji reprezentance Slovenije, na evropskem prvenstvu v Nemčiji, premagali košarkarje reprezentance Francije, v skupinskem delu predtekmovanja.

Sredi četrtega niza je malo manjkalo za daljšo serijo točk odbojkarjev Francije, po izjemnih dveh servisih Patrija, vendar drugo dolgo točko Ngapeth ni uspel zaključiti iz zelo težke situacije, iz druge linije in je žogo poslal v mrežo, tako da je ostalo pri le točki prednosti za reprezentanco Francije.

Odbojkarji Italije so imeli v teh trenutkih sicer bolj zanesljivi začetni udarec ampak to je potem tudi pomenilo zanesljiv sprejem na strani reprezentance Francije. Pri 20:18 je tako na servis ponovno prišel drugi podajalec Sbertoli, ko odbojkarji Italije niso uspeli doseči brejk točke kljub uspešni prvi obrambi napada odbojkarjev reprezentance Francije. Za 22:20 so odbojkarji reprezentance Italije uspeli v prvo spraviti izven servisa Ngapetha, ki resda ni serviral super močno a je vseeno uspel spraviti odbojkarje reprezentance Italije izven sistema, na koncu te dolge točke so bili bolj odločni reprezentanti Italije in zelo pomembno menjavo je zaključil Anzani na tempo napadu. Michieletto je zatem izvrstno serviral, Ngapethu tudi video preveranje ni pomagalo, žoga je bila udarjena izven igrišča in reprezentanca Italije je povedla za tri točke, na 23:20. Menjavo je reprezentanci Francije zagotovil Patry, pri naslednji točki so potem odbojkarji Francije uspeli ubraniti prvi napad reprezentance Italije, vmes so imeli priložnost odbojkarji reprezentance Francije zaključiti a je podajalec Brizard žogo podal čez mrežo, neverjetna napaka, in potem je glavni sodnik Simonović, Louatiju piskal nošeno žogo pri poskusu varanja ob zaključevanju napada. Klop in igralci prve postave reprezentance Francije so eksplodirali, Giani jih je miril a niz je s 25:22, po dveh medsebojnih napakah na servisu, osvojila reprezentanca Italije. Verjetno nobeno presenečenje, da smo videli peti niz.

Še zadnji, peti niz so prav tako bolje začeli odbojkarji reprezentance Italije. Ki so pokazali več raznovrstnosti na servisu, tako recimo bloker Anzani s kratkim padajočim servisom, nakar je Ngapeth zgrešil kratko diagonalo ter jo poslal izven igrišča. Štiri ključne brejk točke tega srečanja so potem odbojkarji Italije dosegli še na servis Romana, ki je končno našel lasten servis in ga tudi pol minute odmora Gianija za reprezentanco Francije ni zmedlo, za vodstvo s petimi točkami, s 7:2. Giani je moral porabiti še druge pol minute odmora v odločilnem nizu. Ngapeth je sicer potem le uspešno zaključil v napadu za menjavo vendar zatem poslal servis v mrežo in to je pomenilo velike štiri točke prednosti za reprezentanco Italije, z 8:4. Vodstvo so odbojkarji Italije še povišali, ključni igralec tega niza, Romanò, ki je v prejšnjih nizih vsaj na servisu delal številne napake, je s solo blokom povišal prednosti na 11:5.

Zmanjšanje izida na 13:9, je reprezentanca Francije dosegla z uspešnim video preverjanem potiskanja žoge v blok Lavia. Pri 13:10 je moral selektor Italije, de Giorgi, porabiti še drugo minuto odmora, po trojnem bloku na Michielettu in štiri zaporednih točkah Francije. Vse na servis menjave Jouffroja, ki je izvrstno odigral tudi v obrambi. Lavia je potem končno le dosegel menjavo za 14:11, potem ko se je reprezentanca Francije približala le na dve točki zaostanka. Ngapeth potem sicer uspeva zaključiti za novo menjavo a je Lavia v naslednji točki reprezentanco Francije poslal domov, s 15:12 v odločilnem nizu, sebe in svoje soigralce pa v polfinale svetovnega prvenstva, ki se seli v Katovice na Poljskem, kamor se bosta preselili tako reprezentanca Italije kot tudi reprezentanca Slovenije, ki je v drugem, večernem četrtfinalu premagala reprezentanco Ukrajine s 3:1.

statistika-cetrtfinale-italija-francija-zajem-zaslona-wolleyballworld-tv
Statistika srečanja četrtfinala med reprezentancama Italije in Francije. Vir: zajem zaslona volleyballworld.tv.

Komentiraj: