športtok-logo-light-blue-removebg-preview

športtok.tv je medijska postaja s komentarji in športnimi prenosi v živo. Vzpostavili smo že odbojka.tv in beachvolley.tv, vzpostavljamo medijsko pokritost za športne panožne zveze, športna društva in klube ter organizatorje tekmovanj.

Na spletnem mestu gostimo tudi klube, Ljutomer Volley, odbojkarski klub v ponovni aktivaciji, in projekte pri katerih sodelujemo, kot so Jankov.memorial, veliki mednarodni odbojkarski turnir in Noli Oblivisci Me, forum o demenci.

041 730 882 marko@savic.cc
katovice-polfinale-poljska-brazilija-podajala-trije-v-napada

Komentar: Poljska – Brazilija

Prvo polfinalno srečanje svetovnega prvenstva v odbojki so v končnici zadnjega odločilnega petega niza dobili odbojkarji reprezentance Poljske in se z izidom 3:2 uvrstili v veliki finale za 1. mesto, kjer se bodo pomerili z reprezentanco Italije. Odbojkarji Brazilije so se po zaostanku z 2:1 v nizih še uspeli vrniti, preobrat je zrežiral podajalec Bruno, ki je vstopil s klopi. V malem finalu za 3. mesto se bodo odbojkarji Brazilije pomerili z odbojkarji reprezentance Slovenije.

Prvo polfinalno srečanje sta obe reprezentanci začeli v standardnih postavah, le pri reprezentanci Brazilije je mesto v uvodni postavi kot podajalec ponovno zasedel Fernando. Že takoj na začetku prvega niza so si odbojkarji Poljske priborili dve brejk točki in prisili selektorja reprezentance Brazilije, Dal Zotta, v pol minute odmora. Odmor je pomagal, tudi odbojkarji Brazilije so si kmalu priigrali prvo brejk točko vendar je takoj spet odgovorila postava odbojkarjev Poljske za tri točke prednosti pri 7:4. Odbojkarji Brazilije so imeli odgovor, pobrali so žogo v obrambi Kureku in izenačili na 8. točki. Prvič so v prvem nizu odbojkarji Brazilije povedli z dvema točkama razlike pri 12:10, po zaslugi as skok servisa Lucarellija.

Sredi tega prvega niza so bili odbojkarji Brazilije zelo razigrani in so prepričjljivo tako dosegali menjave servisa kot še posebej izkoriščali vsako priložnost za brejk točko. Tako recimo Wallace, korektor, ki se je v reprezentanco vrnil po že razglašeni klubski upokojitvi, razbija po kratki diagonali za vodstvo s 14:12, sicer v drugem poskusu zaključevanja napada. Postava reprezentance Poljske je prvi tempo napad odigrala šele pri 15. točki, ko je zaključil penal bloker Kochanowski. Prednost je postava Brazilije kljub temu uspela povečati, po prvi točki v prvem nizu Leala za 18:15 in po potrjenem video pregledu na 19:15, ko so res milimetri potrdili kratko diagonalo v igrišču. V končnici prvega niza so se odbojkarji Poljske sicer uspeli približati celo le na točko zaostanka, za 23:24, vendar je potem video preverjenja potrdilo njihov dotik mreže in zmage v prvem nizu s 25:23 so se veselili odbojkarji Brazilije.

Drugi niz sta obe strani začeli zelo prepričljivo, uspešnejši na servisu so bili sicer odbojkarji reprezentance Poljske in prvič povedli z dvema točkama za 5:3. Vodstvo so še povečali na tri točke, po zaslugi bloka Leala, ki je poskusil zaključiti iz druge linije, iz sredine. Sredi prvega niza so se odbojkarji Brazilije znašli v težavah in le stežka zaključevali sprejete servise, kar je pomenilo vodstvo postave Poljske s 16:10, ko je v igro kot podajalec vstopil Bruno. Takoj prvo podano žogo Bruna, ki jo je reševal po zahtevnem sprejemu, mu je glavni sodnik Simonović piskal dvojno žogo. Menjava ni prinesla preobrat, z dvojnim blokom je postava Poljske potrdila zmago v drugem nizu s 25:18 in teko izenačila izid v nizih na 1:1.


Pred začetkom tretjega niza je selektor Poljske, Grbić, v izjavi za volleyballworld.tv povedal, da je igralcem že v prvem nizu povedal, da jim gre dobro, da naj obdržijo pritisk na servisu, in da naj bodo še naprej potrpežljivi. Pomočnik selektorja Brazilije v izjavi ni napovedal sprememb v postavi za tretji niz.

Tako je tudi bilo. Tudi tretji niz je postava Brazilije začela s Fernandom kot podajalcem. Začetek tretjega niza je sicer potem še pripadel odbojkarjem Brazilije, a jih je postava Poljske, po uspešnem video preverjanju dolžine skok servisa Kochanowskega ujela na 7:7. Z dvojnim blokom Lucasa in Wallaca si je postava Brazilije ponovno izborila dve točki prednosti za 9:7, a je Bieniek vrnil z enako mero Lealu za izenačenje na 12:12. Postava Poljske je odigrala par izjemnih in to še brejk točk za vodstvo s 15:13 ter dvignila celotno Areno Spodek na noge. Za Kureka blokerji Brazilije niso več našli recepta, pri 17:14 je odločno zagotovil vodstvo s tremi točkami razlike. Pri zaostanku za pet točk, 20:15 je vodila reprezentanca Poljske, je v igrišče vstopil kot podajalec Bruno vendar poteka niza ni več mogel spreobrniti. Tretji niz je zmagala reprezentanca Poljske 25:20

Četrti niz je potem Bruno vseeno pričel v začetni postavi in to je potem nagnilo tehtnico tega niza na stran odbojkarjev Brazilije. Bruno je nekoliko pospešil igro svojih kolegov s hitrejšimi, nekoliko nižjimi podajami drugega tempa in z več podajami na prvi tempo. V pol minute odmora, pri zaostanku z 12:13 je na to dejstvo svoje odbojkarje opozoril tudi selektor reprezentance Poljske, Grbić. Še naprej so si sicer odbojkarji Brazilije uspeli izboriti brejk točko za vostvo z dvema točkama, a je postavi Poljske vsakič uspelo izenačenje, vendar zadnje pri 16:16. Napaka Sliwke, uspešno zaključevanje Lucarellija in še njegov blok na Kureku so pomenili vodstvo reprezentance Brazilije s štirimi točkami za 20:16. Semeniuk je potem sicer uspel z blokom Wallaca nekoliko znižati izid na 20:23. Vendar je izkušeni, a očitno fizično zelo dobro pripravljeni, Bruno v bloku počakal varanje Semeniuka in z novo brejk točko ključno doprinesel k zmagi odbojkarjev reprezentance Brazilije v četrtem nizu s 25:21.


V končnici četrtega niza si je pri doskoku iz skok servisa zvil gleženj Lucarelli, ki potem tudi ni začel v uvodni postavi reprezentance Brazilije v petem nizu in je preostanek srečanja presedel na klopi.

Takoj na začetku odločilnega, petega niza so si odbojkarji Poljske, prek pasivnega bloka in z odločnim zaključevanjem Kureka priborili brejk točko. Bruno na servisu na drugi strani servira v mrežo. Arena Spodek poje svojim odbojkarjem. Leal potem z menjavo, zaključevanjem napada po kratki diagonali in še z as skok servisom izenačuje izid na 3:3. Ponovno vodstvo odbojkarjev Poljske je postava Brazilije, tudi s solo blokom Rodriga, ki je zamenjal Lucarellija, na Kureku, uspela izenačiti na 7:7. Grbić zahteva pol minute odmora in položi svojim odbojkarjem na srce, da so to zdaj odločilni trenutki ter da naj igrajo točko po točko. Wallace potem tudi greši servisu za reprezentanco Brazilije kot tudi Darlan. A tudi odbojkarji Poljske grešijo na servisu in izid je na deseti točki v petem nizu ponovno izenačen.

Vodstvo z 11:10 si še prisvojijo odbojkarji Brazilije, po predolgi diagonali Kureka. In Leal je imel priložnost še za brejk točko, ki jo je iskal z zaključevanjem napada po bloku odbojkarjev Poljske, ki so njegovo namero prebrali in blok umaknili. Semeniuk na drugi strani je uspel zaključiti za brejk točko svoje reprezentance in jo povedel v pomembno vodstvo z 12:11. Pol minute odmora je moral zahtevati selektor Brazilije, Dal Zotto. Leal brez težav pribori menjavo, na skok servis Kureka z dotikom mreže. Vendar, takoj zatem tudi Leal greši na servisu, žogo pošilja v mrežo, še en ključni odbojkar Brazilije z napako na servisu.

Semeniuk na drugi strani se ni pustil zmesti in je s servisom ravno na Leala dosegel nekoliko slabši sprejem, kar je bilo dovolj za pasivni blok, obrambo in dobro podajo, kar je levičar Sliwka odločno izkoristil za prvo žogo za srečanje, z dolgim, močnim udarcem po sredini igrišča. Leala na sprejemu postave Brazilije je zamenjal Adriano. Tudi to ni zmedlo Semeniuka, ki je seveda serviral na Adriana. Sprejem ponovno izven tri metrskega prostora, Bruno s podajo išče Wallaca v coni dve, ki pa s prsti pošilja žogo čez mrežo. Poskuša s prsti poslati žogo čez mrežo, iskal je blok, pravzaprav, a blok odbojkarjev Poljske je bil na mestu. Slavje se je pričelo, reprezentanca Poljske je v velikem finalu s 15:12 v petem nizu, potem ko so odbojkarji Brazilije še vodili z 11:10. Arena Spodek na nogah, selektor Poljske, Grbić, na tleh od same sreče.

Reprezentanca Poljske bo odigrala veliki finale z reprezentanco Italije ob 21. uri, reprezentanca Brazilije mali finale ob 18. uri.

statistika-srecanja-polfinale-odbojka-sp-poljska-brazilija
Statistika srečanja polfinala med reprezentancama Poljske in Brazilije. Vir: zajem zaslona volleyballworld.tv.

Komentiraj: