športtok-logo-light-blue-removebg-preview

športtok.tv je medijska postaja s komentarji in športnimi prenosi v živo. Vzpostavili smo že odbojka.tv in beachvolley.tv, vzpostavljamo medijsko pokritost za športne panožne zveze, športna društva in klube ter organizatorje tekmovanj.

Na spletnem mestu gostimo tudi klube, Ljutomer Volley, odbojkarski klub v ponovni aktivaciji, in projekte pri katerih sodelujemo, kot so Jankov.memorial, veliki mednarodni odbojkarski turnir in Noli Oblivisci Me, forum o demenci.

041 730 882 marko@savic.cc

Komentar predtekmovanja po skupinah odbojkarskega evropskega prvenstva

Po odigranem predtekmovanju v štirih skupinah in štirih državah odbojkarskega evropskega prvenstva, favoriti le z nekaj oddanimi nizi v osmino finala. Hrvaška z drugim mestom v skupini B pripravila manjše presenečenje, tudi Severna Makedonija je več kot dobro izkoristila domačo dvorano v Skopju in se prav tako uvrstila v osmino finala.

Začnimo ponovno v skupini A, kjer so se medsebojno pomerile reprezentance Italije, Srbije, Nemčije, Belgije, Estonije in Švice. Vse do zadnjega kroga je bila reprezentanca Italije z maksimalnim izkupičkom brez oddanega niza saj je vsa srečanja dobila že v treh nizih. Kar malo zastrašujoče je to delovalo, linija blok-obramba je delovala izjemno, servisi sproščeni, natančni in odločni ter zanesljivi, tudi v končnicah. Dokler ni, tako rekoč druga postava Nemčije, v srečanju z Italijo, ki sicer ni odločalo o prav ničemer, pokazala, da se s potrpežljivo igro da igrati tudi z odbojkarji Italije in jim odščipnili točko in dva niza. Nemčija je s tem pokazala, podobno kot Slovenija, da ima tudi na klopi igralce na katere je možno računati. Iz skupine A je morebiti najbolj pomenljivo tudi to, da je imela Italija zagotovo največ časa med srečanji za regeneracijo. So sicer morali potovati po Italiji, a vseeno.

Reprezentanca Srbije je bila proti Italiji sicer brez možnosti, niti enega niza uspeli pripeljati v negotovo končnico, so pa vse druge ekipe premagali in zasedli drugo mesto v skupini. Pred jutrišnjim srečanjem osmine finala imajo odbojkarji Srbije celih pet dni premora, morajo sicer potovati iz Ancone v Bari, kljub temu bo zelo zanimivo videti kako se bodo odrezali proti Češki republiki, ki je že znala na evropskih prvenstvih presenetiti koga izmed favoritov. Nemčija je mogoče še največ pokazala v zadnjem, kot rečeno sicer neodločujočem srečanju, a očitno je, da so odbojkarji Nemčije vsi po vrsti v zelo dobri formi. Današnja večerna osmina finala z Nizozemsko, ki prihaja iz skupine C, bo zagotovo postregla s precej napetim izločilnim dvobojem. Reprezentanca Belgije je precej več obetala, a preveč popuščala tako v končnicah nizov, kot tudi po vodstvu v prvih dveh nizih proti Nemčiji. V zadnjih dveh srečanjih proti Švici in Estoniji so si odbojkarji Belgije potem le uspeli zagotoviti mesto v osmini finala, kjer jih čaka zelo zahteven in ambiciozen tekmec, reprezentanca Poljske.

Osnovna lestvica skupine A 2023 CEV EP: člani

PozEkipaZmageTočkeKoličnik niziKoličnik točk
15147.5001.241
24122.4001.071
3391.5001.101
4270.9000.966
5120.2860.884
6010.1330.797

Slovenija je, kot so že poročali na rtvslo.si, srečanja v skupini B odigrala brez praske. Še posebej dobro so odbojkarji Slovenije odigrali zadnje srečanje proti domačinom skupine, odbojkarjem Bolgarije, in zmagali brez izgubljenega niza, v dveh nizih v sicer zelo tesni končnici. Gladka zmaga Slovenije je omogočila tretje mesto reprezentanci Ukrajine, ki je tako z enakim številom zmag in enakim številom točk za dve doseženi zmagi kot reprezentanca Bolgarije a z nekoliko boljšim količnikom nizov, le osvojila tretje mesto v skupini B. In čeprav se je zdelo, da si je Hrvaška s presenetljivim drugim mestom v skupini začrtala pot vsaj do četrtine finala, so jim zobe v prvem srečanju osmine finala pokazali odbojkarji Romunije, ki so v Varno v Bolgarijo pripotovali iz Tel Aviva v Izraelu, a jih to ni oviralo, da ne bi izločili Hrvaške v petih nizih. Reprezentanca Španije se je morala posloviti že po skupinskem delu, kljub zelo dobremu in res prepričljivemu začetku, ko so v prvem srečanju premagali domačine skupine, reprezentanco Bolgarije. Na koncu jim je zmanjkal vsaj en dobljeni niz proti Ukrajini, ki jih je v zadnjem krogu skupine premagala v treh nizih. Domačini skupine, reprezentanca Bolgarije, so imeli sicer močno podporo občinstva, a so občutno premalo pokazali predvsem v obrambnem delu odbojkarske igre, njihova igra je namreč vse preveč temeljila bodisi na servisu, bodisi na sicer izvrstnem napadu a to jim je prineslo vse premalo brejk točk. Odbojkarji Bolgarije so se sicer uspeli uvrstiti v osmino finala, a so jih prvo uvrščeni iz skupine D, iz Tel Aviva so v Varno pripotovali odbojkarji Francije, odpihnili iz prvenstva, zanesljivo  v treh nizih.

Osnovna lestvica skupine B 2023 CEV EP: člani

PozEkipaZmageTočkeKoličnik niziKoličnik točk
151515.0001.249
2381.0000.970
3260.9091.000
4260.7270.954
5260.5450.909
6140.5830.970

Reprezentanci hrvaške izvrsten skupinski izid in skupno drugo mesto ni pomagalo do napredovanja v četrtfinale, saj so jih v prvem srečanju osmine finala, v petih nizih, izločili odbojkarji romunije. Za Odbojkarje Bolgarije so se odbojkarji Francije, ki so osvojili prvo mesto v skupini D z enim porazom, izkazali za previsoko oviro v drugem srečanju osmine finala, saj so jih premagali zanesljivo v treh nizih.

V skupini C, ki je igrala v Skopju in se v osmini finala križa s skupino A, je prvo mesto zelo prepričljivo, z le enim oddanim nizom proti drugi uvrščeni reprezentanci Nizozemske, zasedla reprezentanca Poljske ter tako zagotovo napovedala boj za najvišja mesta na tem prvenstvu. Reprezentanca Nizozemske je z drugim mestom in zelo prepričljivimi izidi prav tako pokazala izvrstno formo, a jo v osmini finala čaka soseda, reprezentanca Nemčije, ki bo zagotovo zelo zahteven zalogaj, za obe reprezentanci bi bila sicer uvrstitev v četrtfinale prvenstva že velik uspeh. Reprezentanca Češke republike je prav tako zelo dobro odigrala v skupini C, s tremi zmagami si je zagotovila tretje mesto in za nasprotnika v osmini finala reprezentanco Srbije. Četrto mesto v skupini in s tem napredovanje v osmino finala so si zagotovili tudi odbojkarji Severne Makedonije, ki so prvi dve srečanji izvrstno odigrali in to je bilo dovolj za četrto mesto. V osmino finala potujejo v Bari, kjer jih čakajo izjemno težka ovira, reprezentanca Italije.

Osnovna lestvica skupine C 2023 CEV EP: člani

PozEkipaZmageTočkeKoličnik niziKoličnik točk
151515.0001.463
24123.2501.107
3391.2861.068
4260.6000.890
5130.2310.772
6000.2670.879

V skupini D so prvo mesto, kljub porazu proti reprezentanci Romunije, zasedli odbojkarji Francije. Njihov prvi zvezdnik, Earvin N’Gapeth, prihaja v igro le občasno s klopi in videli bomo kdo bo dlje del te reprezentance, N’Gapeth ali selektor Francije, Andrea Giani. Drugo mesto so, po dveh zmagah v petih nizih v tej skupini, zasedli odbojkarji Portugalske. Tesno za njimi so tretje mesto, po zaslugi zmage nad Francije, zasedli odbojkarji Romunije. Četrto mesto je dosegla reprezentanca Turčije, ki  je dve srečanji,  kljub porazu z odbojkarji Portugalske in z odbojkarji Romunije v petih nizih, zelo dobro igrala in ima zagotovo še rezerve v svoji igri. Odbojkarji Slovenije bodo danes v tretjem srečanju osmine finala morali zelo odločno pristopiti in ne dopustiti odbojkarjem Turčije, da se približajo, videli smo namreč njihov izjemno dober odpor proti reprezentanci Francije. Domačini skupine D, reprezentanca Izraela je osvojila skupaj peto mesto s štirimi točkami in dvema zmagama, prigaranima v petih nizih in tako ne nadaljuje prvenstva, podobno kot tudi ne reprezentanca Grčije.

Osnovna lestvica skupine D 2023 CEV EP: člani

PozEkipaZmageTočkeKoličnik niziKoličnik točk
14123.2501.146
2391.5001.002
3391.1001.027
4281.0001.064
5240.4620.879
6130.5000.913

Komentiraj: