športtok-logo-light-blue-removebg-preview

športtok.tv je medijska postaja s komentarji in športnimi prenosi v živo. Vzpostavili smo že odbojka.tv in beachvolley.tv, vzpostavljamo medijsko pokritost za športne panožne zveze, športna društva in klube ter organizatorje tekmovanj.

Na spletnem mestu gostimo tudi klube, Ljutomer Volley, odbojkarski klub v ponovni aktivaciji, in projekte pri katerih sodelujemo, kot so Jankov.memorial, veliki mednarodni odbojkarski turnir in Noli Oblivisci Me, forum o demenci.

041 730 882 marko@savic.cc

Komentar srečanja Poljska : Slovenija (polfinale evropskega prvenstva v odbojki 2023)

Odbojkarji Slovenije po zmagi v prvem nizu in odličnem začetku drugega popustili in prepustili odbojkarjem Poljske naslednje tri nize. Srečanje je zaznamovalo slabo sojenje in razprave odbojkarjev Poljske z glavnim sodnikom. Slovenija bo igrala mali finale za tretje mesto s Francijo, v soboto, 16. septembra, ob 17:30 uri, prav tako v Rimu.

Polfinalno srečanje odbojkarskega evropskega prvenstva med Poljsko in Slovenijo je začel kapetan odbojkarjev Slovenije, Tine Urnaut s svojim skok servisom. V drugem poskusu, prvič ga je blok Slovenije ustavil, je sprejemalec in največji zvezdnik reprezentance Poljske, Wilfredo Leon, zaključil po diagonali in dotiku bloka Slovenije. Na prvi servis na strani Poljske, srednjega blokerja Huberja, so odbojkarji Slovenije neposrečeno začeli na sprejemu a se potem ubranili in s potrpežljivo igro prišli do izenačenja na 1:1. Na drugi menjavi za Slovenijo in optimalen sprejem odločno takoj zaključuje Čebulj iz cone štiri. Prva brejk točka za Slovenijo in izid 2:3 na servis Možiča, po postavljenem solo bloku Čebulja, korektor Poljske Kaczmarek pošilja žogo po diagonali izven igrišča. V drugo potem takoj predolgi skok servis Možiča. Tudi Leon za Poljsko svoj prvi servis greši. Čebulj s pametnim skok servisom po prejšnji napaki na servisu Možiča, a Poljska brez težav do menjave. Pri izenačenju je obramba Poljske Možiča iz druge linije še ujela, vendar žogo poslala takoj na stran Slovenije in iz kontre potem ponovno Možič v drugo uspešen. izvrstna podaja Ropreta, ki je Možiču omogočil celo zaključevanje brez bloka. Prva brejk točka za Poljsko pri 6:6, po slabem sprejemu Čebulja in takoj še ena po izvrstni obrambi na udarec Urnauta, za 8:6 za Poljsko.

Blok Slovenije je vrnil z brejk točko za 8:8 in takoj tudi za 8:9, za Slovenijo Čebulj potiska žogo v blok Poljske. Pri 9:9, Leon z blokom ustavlja Možiča iz dvojke za vodstvo za točko Poljske, 10:9. Na polovici prvega niza, minimalna prednost Poljske, z 12:11. Leon drugič na servisu in ponovno greši. Tudi Čebulj v drugo servis greši, čeprav je skušal servirati podobno kot prvič, ne na vso moč. Dve točki prednosti za Poljsko, 14:12, po izjemnem reševanju slabega sprejema Slovenije, prostega igralca Kovačiča, ki se mu je še pravočasno na klopi Slovenije umaknil pomočnik selektorja, Kedačič, a so odbojkarji Poljske kontro mirno realizirali. Prvi odmor je zahteval selektor Slovenije, Cretu.

Odbojkarji Poljske so še naprej precej grešili na servisu a uspeli držati dve točki prednosti vse do 16:14, ko je menjavo zagotovil Kozamernik, s tempo almo po diagonali in izjemni podaji Ropreta s treh metrov. Na servis kapetana Urnauta najprej predolga žogo tempa Poljske in potem še kontra priložnosti, ki jo je blok Poljske na Možiču iz dvojke, tokrat srednji bloker Hubert, uspel ubraniti. Tako rekoč identična situacija v naslednji točki, ko je Čebulj uspel lasten poskus varanja zaščititi, Urnaut tretjo žogo le z eno roko pošilja čez mrežo, Poljska ima kontro a jo blok Slovenije, dvojec Možič in Kozamernik, ustavlja. Prvi video pregled za Poljsko neuspešen, dotika mreže obeh blokerjev za Slovenijo ni bilo.

Tudi tretjič v prvem nizu na servisu Leon za Poljsko greši, tokrat predolg servis. Podobno tudi Čebulj, sicer drugič, tudi predolg servis. Na dvajseti točki prvega niza sta bili ekipi tako še vedno poravnani. Mujanović je vstopil na kratko, kot menjava za Ropreta na mreži. Ropret se je vrnil na servis in takoj brejk Slovenije za 21:22, po predolgi diagonali levičarja Śliwke iz cone dve, v drugem poskusu. Odmor za Poljsko. Ropret dobro skok servira tudi po odmoru, vendar menjava za Poljsko, zaključil je Fornal, ki je na kratko na sprejemu menjal Leona.

Kapetan Urnaut je na servisu oddaljil sprejem Poljske od mreže a vseeno s šikom Leona čez blok Slovenije odbojkarji Poljske do izenačenja na 23:23. srednji bloker Poljske, Huber, pošilja servis v mrežo, Kozmernik na drugi strani pač ne, predolg tempo poljske po podaji iz zelo težkega položaja, video pregled za Poljsko za dotik v bloku Slovenije neuspešen in prvi nizi gre Sloveniji, 23:25. Poljska v prvem nizu dvanajst lastnih napak, Slovenija le štiri.

Śliwka je začel drugi niz z odličnim hibridnim servisom, nekako so odbojkarji Slovenije rešili prvo menjavo, po varanju po kratki diagonali Čebulja. Takoj tudi brejk točka Slovenije, Možič atraktivno v zraku podaljšal blok in ujel poskus šika Leona. Ob naslednji menjavi, Urnaut iz sredine druge linije z obema rokama, preskakuje igrišče v nasprotnikovem polju, vse po pravilih. Poljska kliče prestop druge linije Urnauta, video pregled neuspešen. Kapetan Poljske, Śliwka v dolgem razpravljanju žuga s prstom glavnemu sodniku srečanja, Porvazniku iz Slovaške. Možič na servisu se ni pustil zmesti in je odlično odserviral plavajoči servis, a kontra priložnosti Čebulj, potem ko je blok Poljske vnaprej prebral podajo Ropreta, ni uspel izkoristiti. V drugo, na menjavi, Čebulj odločno potiska žogo v sredino igrišča Poljske za 2:4 in še servira zmagovalni servis na Śliwko. Dvakrat zapored. Drugič je Śliwko skoraj odpihnilo, žoga je letela verjetno izven igrišča, Śliwka se atraktivno ujema s prevalom nazaj v stojo. Odmor za Poljsko.

Čebulj nasede odmoru selektorja Poljske, Grbića in naslednji servis zgreši. Kljub temu prednost za Slovenijo, 3:6. Leon odhaja na servis, potem ko v prvem nizu ni spravil niti enega servisa v polje Slovenije. Tokrat dober servis, na podaji Ropretu žoga polzi iz rok. Naslednjo menjavo Ropret rešuje podajo s spodnjim odbojem, Čebulj iz druge linije žogo pošilja v mrežo. Na tretji servis Leona, pasivni blok Poljske, od katerega se žoga visoko odbije, nobenih težav v obrambi zadaj za serverja Leona, ki žogo lepo pobira in korektor Poljske, Kaczmarek, brez težav zaključuje za 6:6. Lastno mini serijo, kot se je pozneje pokazalo vseeno odločilno za drugi niz, je prekinil kar Leon sam, s servisom v mrežo.

Nova brejk točka za Poljsko na servis Kochanowskega, ko srednji bloker Huber lovi Možiča iz druge linije iz enke. Občutek je bil, da so v tem delu igre blokerji Poljske začeli zelo dobro brati podajalca Slovenije, Ropreta. Možič v drugo vseeno zaključuje, Śliwka je šprintal na stran odbojkarjev Slovenije v lovljenju žoge in pri tem skoraj podrl selektorja Slovenije in svojega bivšega trenerja, Cretuja. Le točko zaostanka so odbojkarji Slovenije uspeli držati vse do izida 10:9, ko je blok Poljske uspel, tokrat prvič, na tempu zaustaviti Kozamernika. Celo trije igralci so skakali v bloku na tempo v sredini. Delovalo je res, da so vsi v bloku Poljske že vnaprej brali podaje Ropreta, kot velika razlika napram prvemu nizu, ko so odleteli tudi v prazno. Pri zaostanku treh točk prvi odmor za Slovenijo, serijo servisov Śliwke zaustavlja Čebulj, ki ga v naslednji menjavi lovijo po pasivnem bloku in Leon viša na štiri razlike za Poljsko, 14:10. Po lastnem sprejemu servisa, kapetan Urnaut iz sredine druge linije skozi noge Huberja znižuje na 14:11. Še enkrat Urnaut leti iz sredine druge linije, tokrat s prsti obrača smer žoge za menjavo.

A tudi odbojkarji Poljske držijo svojo menjavo in pri 16:12, Leon servira z dotikom mreže, Pajenk ni uspel sprejeti servisa, žoge, ki se je odbila od mreže in to je pomenilo že pet točk prednosti Poljske, 17:12. Tokrat na srečo Slovenije le ena brejk točka na servis Leona, kajti na njegov drugi servis Pajenk na tempu zaključuje. Slabo podajo Ropreta na tempo izza glave in kontro Poljske je obramba Slovenije še rešila, zaključil je Čebulj iz sredine druge linije.  Pri 19:14 ponovno dolga razprava Śliwke z glavnim sodnikom, srednji bloker Huber, ki je razpravo s sodnikom začel, je prejel rumeni karton. Na tri točke, 20:17, uspeva znižati z blokom na Leonu mariborska naveza Pajenk-Možič. In na le dve točki zaostanka, po izjemni obrambi srednjega blokerja Slovenije, Kozamernika po lastnem servisu, Čebulj sicer vara, a napad Poljske, korektor Kaczmarek, po predolgi diagonali, razlika je dve točki, 20:18. Odmor za Poljsko. Kozamernik naseda in po odmoru greši servis. Menjavo na 21:19 še zagotavlja Čebulj, s potiskanjem v sredino igrišča Poljske. Na servis Možiča standarna menjava, blok krepi Mujanović, ki je vstopil na mesto Ropreta, a Možič servis pošilja v mrežo. Ropret se takoj vrne.

Po slabšem sprejemu in visoki, sicer lepi podaji libera Kovačiča na Čebulja blok Poljske, Leon priključuje v trojni blok in blokira Čebulja. V končnici drugega niza je bila to verjetno ključna brejk točka Poljske. Še eno priložnost za brejk so imeli odbojkarji Poljske, a korektor Kaczmarek pošilja diagonalo izven igrišča. Pri 23:20, pasivni blok Slovenije a udarec Možiča iz druge linije nekoliko izven stranske črte, kar je potrdil tudi video pregled, priložnost za brejk točko je splavala po vodi in Poljski prva zaključna žoga za drugi niz. Še odmor Cretuja, a na servisu nihče drugi kot Leon. Ki močan servis pošilja izven igrišča, tri točke zaostanka, 21:24, a podobno potem tudi Pajenk in drugi niz Poljski, 25:21.

Trinajst lastnih napak Slovenije v drugem nizu in le šest Poljske, popolnoma obratna slika prvega niza, čeprav je Slovenija začeli drugi niz z vodstvom 2:6, a ga potem prelahko, na servis izjemnega Leona tudi izpustila. Blokerji Poljske so se očitno zelo dobro pripravili na podajalca Ropreta in so v drugem nizu, za razlika od prvega, zelo dobro čitali njegove podaje, tako na anteno kot v sredino na tempo. Zagotovo je bilo tudi preveč napak odbojkarjev Slovenije na lastne servise, nekatere v ključnih trenutkih niza, po odmoru Poljske Kozamernika in na točko za niz Pajenka. Zelo podoben niz Za slovenijo, kot je bil četrti niz proti Braziliji, lani na svetovnem prvenstvu, v tedanjem srečanju za tretje mesto.

Tretji niz, tako kot prvega začenja na servisu kapetan Slovenije, Urnaut. Odbojkarji Poljske v zmagovalnem ritmu zaključuje na tempu Huber. Izmenjaje menjave, s parimi izjemnimi obrambami na strani Slovenije in zaključevanji Čebulja. Pri 3:2 prvič na servisu Leon, tokrat podobno kot v prvem nizu, spet njegov predolg servis. Pri 4:4 servira Pajenk, odlično na Leona, odbojkarji Poljske komaj spravili žogo čez mrežo, a njihov blok potem spet pripravljen na kontro Slovenije, kar dvakrat s pasivnim blokom ustavljajo Kozamernika na tempu in v četrtem poskusu le menjava za Poljsko, Śliwka, v njegovem drugem poskusu . Po brejk točki in prednosti za dve Poljske, Slovenija še uspe izenačiti na šesti točki, po petardi Śliwke po diagonali iz dvojke. Povedli so za točko odbojkarji Slovenije na servis Ropreta, po odlični obrambi in tokrat na kontri, na penalu suveren Kozamernik.

Tudi Možič je pametno izkoristil blok korektorja Poljske Kaczmareka, za 7:8. Izjemna požrtvovalnost Kovačiča in Urnauta zatem Poljska s kontro, ki jo mirno realizira na tempu. Še ena menjava po parih priložnostih na obeh straneh, po podaji Leona s spodnjim odbojem čez mrežo, Čebulj mirno do podajača Ropreta in Kozamernik zaključi tempo. Sredi tretjega niza še izenačenje, na 11:11. Ropret poskuša v drugo, pošilja žogo izven igrišča, za 12:11. In potem poškodba, ravno Ropreta, pri postavljanju dvojnega bloka, zvin gležnja. Zamenjal ga je Uroš Planinšič.

Takoj po vstopu Planinšiča, Poljska do brejk točke, na servis Janusza. Planinšič odlično servira, srednji bloker Kozamernik blokira tempo Poljske a žoga se odbije malo izven igrišča. Pri 15:13, Možič predolgi udarec, video pregled za dotik bloka Poljske neuspešen in vodstvo Poljske treh točk 16:13. Še en pasivni blok na Urnautu in Leon mirno plasira čez blok za 17:13. V drugo Urnaut odločnejši in spretnejši skoz dvojni blok Poljske za 17:14 in še asa lima kapetan Urnaut, za 17:15. Sledi izjemna izmenjava obeh strani, Kovačič nora palačinka, Śliwka v sredini zadaj iz cone šest pobira Čebulja na paraleli, očitno so zelo naštudirali napad Slovenije odbojkarji Poljske. Še ena brejk točka po odličnem servisu in štiri točke za Poljsko, 19:15. Spet se pritožujejo odbojkarji Poljske, kar pol ekipe zahteva dotik Kovačiča pri sprejemu. Sodnik ne reagira. Uspeli so zadržati štiri točke prednosti odbojkarji Poljske do končnice tretjega niza, na 20:16. Vse težke situacije je reševal suvereno Leon. Čebulj je poskušal, pri 21:17, vse kar je bilo v njegovi moči, a brejk točka je šla na servis Leona Poljski. Leon takoj zatem sicer greši servis. Mujanovič vstopa v igro, tokrat menja korektorja Možiča.

Pri 23:19 za Poljsko, v tretjem nizu, na servis Pajenka, glavni sodnik že kaže zaradi očitne nošene žoge pri zaščiti udarca odbojkarjev Poljske, da je žoga za Slovenijo (z roko v smer igrišča slovenije), a potem te odločitve ne uveljavlja. Neverjetno.

Vir slike: zajem zaslona rtvslo.si. Sodnik kaže žogo Sloveniji pri zaščiti udarca odbojkarjev Poljske in očitni nošeni žogi a potem te odločitve ne uveljavlja. Neverjetno.

Odbojkarji Poljske so delo v tretjem nizu spretno dokončali. Pri 24:20 še servira Planinšič, dober servis a levičar in kapetan Poljske, Śliwka ni nič ne tvega in odbija žogo z obema rokama, s prsti v polje Slovenije za 25:21, tako se je tretji niz končal v korist reprezentance Poljske.

Tudi četrti niz je šel potem odbojkarjem Poljske, prav tako s 25:21. Reprezentanca Slovenije bo nastopila v malem finalu za tretje mesto proti reprezentanci Francije, v soboto, 16. septembra, ob 17:30 uri.

Komentiraj: